petek, 24. april 2009

Mini je maxi...

Malta je sicer res mini državica v osrednjem Sredozemlju, a hkrati ponuja maxi stvari, katere enostavno morate doživeti. Ne vem kje naj začnem, se je zopet nabralo kar dosti materiala :).
Malta je znana po dobri hrani, ljudje so v povprečju zelo majhni, jedo pa veliko. Tudi sami se radi pohvali kako radi da jedo in v tem neizmerno uživajo.Tukaj slovijo predvsem po zajčjih specialitetah. Zakaj je zajec tradicionalna jed? V času ko še ni bilo hladilnikov je zajec zadostoval za en obrok povprečne družine in so se na ta način izognili shranjevanju ostankov mesa. Tako so ohranili tradicijo in še danes velja zajčja obara za njihovo tradicionalno jed. Poleg zajcev pa sem na Malti odkrila fantastične sire, predvsem tiste, ki prihajajo iz otoka Gozo. Mmmmm ne znam povedat kolk dobri so :), pakirani so v zelo majhni embalaži, za eno osebo zadostuje za dva obroka. Narejeni so iz kravjega ali iz kozjega mleka, nekaterim dodajo še sol in začimbe, ti so za moj okus preslani. Tu na Malti so naredili tudi pijačo Kinnie, ki pa ni po mojem okusu, tako, kot bi žvečil dva dni staro Bazoko :). Tu je še njihov kruh, ki je takšen kot, da bi ga pekli doma mmmm in ko mu dodajo še maslo s česnom in to lepo rahlo zapečejo v pečici je enostavno božansko, joj da ne omenjam oliv, ki so velike in okusne, in še in še :)
Kot še eno zanimivost moram omeniti še to, da je na otoku veliko zapuščenih mačk, ki so zelo lepo rejene, veliko pa je tudi psov, ki pa imajo lastnike. Ko jih ti peljejo na sprehod izgleda tako, kod da bi bil ogromen balon na vrvici. Neverjetno kako debele pse imajo tu, strašno, komaj se premikajo. Ob pogledu najnje je še naš Jaka maneken :).

Sirčki, olive, kruh mmmm



1 komentar:

  1. jozos, tisle kruh res dober zgleda.. NEHI DELAT LUŠTE! :))))

    OdgovoriIzbriši