petek, 19. junij 2009

GOZO-Calypso's island

Po dolgem času sem se zopet prelevila v turistko-avanturistko :). S prijateljico iz tečaja angleščine - Geraldine, ki je enakih let kot moja mama-a zelo preprosta in odprta oseba, sva se z najetim avtomobilom odpravile na otok Gozo. Do mesta Cirkewwa, od koder vozi trajekt sva se ravno navadili na smer vožnje, na to, da je volan na desni strani, prestavna ročica pa na levi.
V Kastiljskem jeziku pomeni Gozo radost in prav takšen občutek je moč zaznati, ko potuješ po tem raju tišine na zemlji. Na otoku, ki je dolg 14 kilometrov, širok pa 7 kilometrov, živi okoli 30.000 ljudi, ki so po večini kmetje, rokodelci itd. Otoček krasijo baročne cerkve in preproste kamnite vaške hiške, pohvali pa se lahko tudi z enimi izmed najlepših destinacij za potapljanje.
Vožnja po otočku je potekala brez težav, tudi zaradi tega, ker na cesti ni veliko prometa-pravo nasprotje Malte, da ne omenjam vse te narave in predvsem miru in tišine.
Najprej sva se odpeljali do obale Dwejra, kjer sva se sprehodili do znanega naravnega slavoloka-Azurnega okna, kjer sva opravili obezno fotografiranje, uživali sva ob pogledu na odprto morje in ob pogledu še na eno geološko posebnost na tem delu otoka-Blue Hole (modra luknja). Modra luknja je poznana predvsem med potapljači, ima 10 metrov premera in je 25 metrov globoka, hkrati pa je povezana tudi z odprtim morjem. Ko sva se še malo sprehajali sva si ogledali tudi notranje morje, iz katerega pot vodi skozi 100 meterski naravni tunel. Seveda pa ne smem pozabiti omeniti tudi slavne Fungus Rock, kjer rastejo temno rjavi paraziti, brez zelenih listov, zato se imenujejo glive (neke vrste gob). Cynomorium coccineus (latinsko ime gobe) zraste do okoli 18 centimetrov visoko in ponavadi jo najdemo v Severni Afriki , edino mesto kjer raste v Evropi je prav tukaj na Fungus Rock. Rastlina ima neverjetne zdravilne učinke, že v času viteza St. John so rane oskrbovali s pomočjo te gobe (ekstrakti), ki preprečuje okužbe in krvavljenje, uporabljali so jo tudi za zdravljenje spolnih bolezni itd. Arabci so se zavedali, da je goba pravi zaklad, prav tako je do tega spoznanja prišel vitez St John, ko je spoznal, da goba raste na Fungus Rock. Da bi zaščitili dragoceni vir so zgradili Qawra stolp, iz katerega so stražili skalo. Po ekstraktih gobe je bilo veliko popvpraševanje v viteških bolnišnicah, tako ni potrebno posebaj povdarjati, da so rastlino prodajali po zelo visokih cenah.
Bogatejše za geološka videnja sva se odpeljali naprej proti "mestecu" Marsalforn, a še prej sva malo vozili po vasicah, se povzpele na hrib, ki ga krasi Gordanov svetilnik , kjer sva občudovali tišino in lepoto narave. Še preden sva prispeli v center Marsalforn sva se ustavili na solinah, ki so pred samim mestom, katerih posebnost je, da so kamnite.
Marsalforn je malo mestece oziroma ribiška vasica, ki pa je sedaj glavna turistična točka na otoku. Tako so lepoto vasice iznakazili veliki hoteli in ostale počitniške stavbe.
Po kratkem ogledu in kosilu sva se odpravili naprej proti Kalipso jami in Ramla plaži, kjer sva občutili raj na zemlji...
V Kalipso jami naj bi Kalipso-nesmrtna nimfa zadrževala Odiseja (Homer) in ga želela prepričati, da se poroči z njo, v zameno mu je ponujala nesmrtnost. A bog Zeus ji je ukazal, da ga mora izpustiti in mu pomagati zgraditi ladjo.
Seveda se nisva morali upreti prečudoviti Ramla plaži in njenemu sinje modremu morju. Dan je bil prekratek in odpravili sva se nazaj na Malto, obe pa sva se strinjali, da naslednjič obiščeva Gozo za več kot en dan.


Pogled na odprto morje



Soline






Pogled proti pristanišču Mgarr



Mmmmm Ramla plaža-za nekatere najlepša plaža na Malti



Smo v času, ko so oleandri v polnem cvetenju



Tudi Geraldine pozira :)



Razgled po otoku Gozo



Soline



Poziranje pred Azurnim oknom :)



Fungus Rock



Modra luknja



Azurno okno




Pristanišče Mgarr




Comino in Cominotto vmes pa Blue Lagoon



















Ni komentarjev:

Objavite komentar